2015. szeptember 19., szombat

036 - A majom és a banánok

Sríla Prabhupada Uvaca 36
A majom és a banánok
1972. október
Radha-Damodara Templom
Vrndavana, India

Látogatások alkalmával Sríla Prabhupada gyakran tartott beszédet a nappalijában. A helyi lakosok, lótuszlába elé helyezve, gyümölcsöket és virágokat ajánlottak neki.

Egyik este, Sríla Prabhupada leckéjének közepén, egy majom szökkent a szobába, és a banánok felé lendült. Visaka dasi gyorsan ráhajította a chadarját, és elrántotta a banánokat, miközben a majom elszaladt mellette. Sikerült is visszaszereznie a banánok többségét, ám a majom pár másodpercen belül eltűnt, kezében a maradékkal.

- Nézzétek csak, milyen intelligens ez a majom - mondta Sríla Prabhupada. - Ez is azt mutatja, hogy a maga nemében minden élőlény intelligens. Mit gondoltok, nektek mindez mennyi ideig tartott volna, - beszaladni, majd elrohanni a banánokkal? Ez a majom nagyon intelligens, ha az evéséről van szó. Pár másodperc alatt is képes mindezekre. Gyakorlatilag még csak nem is láttuk őt. Csak fogta a banánokat, és elszaladt. Így megy ez az anyagi világban. Mindenki nagyon szakértő a maga közegében. Tehát nekünk kiváló bhaktákká kell válnunk, nem kiváló majmokká.

Az egész eset mindössze úgy négy másodpercig tarthatott. S bár Sríla Prabhupada épp leckét tartott, teljesen tudatában volt annak, mi történik körülötte. Sríla Prabhupada mindig tudatában volt a körülötte folyó eseményeknek. Remekül ment neki, hogy egyszerre több dologgal is foglalkozzon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése